01/12/2025
[PELANCARAN BUKU DEMOGRAFI JOHOR 2030]
Kesejahteraan Keluarga & Masa Depan Inklusif
Pelancaran Buku Demografi Johor 2030 telah berlangsung dengan penuh meriah Ahad lepas sempena Karnival Bulan Keluarga Kebangsaan Negeri Johor 2025 bertempat di Dewan Serbaguna FELDA Air Tawar 1, Kota Tinggi.
π Terbitan terbaharu 2025 ini merupakan hasil kerjasama strategik antara:
πΉ Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN)
πΉ Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSH), Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
Penerbitan ini merupakan hasil lanjutan dan pengukuhan ilmu daripada Seminar Kependudukan Negeri Johor pada Julai 2025, yang memperluas wacana ilmiah berkaitan pembangunan sosioekonomi, kesejahteraan keluarga dan tren demografi pada masa kini.
π― Buku ini menghimpunkan tiga bidang fokus utama:
β Cabaran sosioekonomi dan demografi negeri Johor
β Peranan institusi keluarga dalam membangun masyarakat sejahtera
β Kesejahteraan psikososial dan mental wanita serta keluarga
Majlis disempurnakan oleh YB Puan Fauziah binti Misri, ADUN Penawar, diikuti dengan penyerahan buku oleh
Prof. Madya Dr. Mohd Fauzi bin Abu @ Husin,
Timbalan Dekan (Penyelidikan, Inovasi dan Pembangunan), FSSH UTM
sebagai simbolik pelancaran rasmi.
πβ¨ Penerbitan ini diharapkan dapat menyumbang kepada pemahaman yang lebih tuntas dalam merancang pembangunan masyarakat, dinamika demografi dan kesejahteraan keluarga di peringkat negeri dan nasional.