25/09/2026
๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐, ๐๐๐ ๐๐๐๐
25 September 2026 | Rombongan pelajar dan guru pengiring dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lingga, Sri Aman telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Perpustakaan Tun Abdul Rahman Ya'kub (PeTARY) UNIMAS.
Lawatan akademik ini dianjurkan sebagai salah satu inisiatif strategik pihak sekolah untuk membuka minda pelajar dan menyuntik motivasi dalam diri mereka untuk melangkah lebih jauh dalam bidang pendidikan. Melalui lawatan ini, para pelajar dapat memahami dengan lebih jelas mengenai laluan pendidikan dan peluang kerjaya yang menanti mereka selepas tamat persekolahan serta mendapatkan maklumat terperinci mengenai program-program pengajian yang ditawarkan di pelbagai fakulti di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) .
Sesi pencerahan dan taklimat khas telah disampaikan oleh Puan Siti Mariani binti Hamlin, Penolong Pendaftar Kanan dari Pusat Keusahawanan UNIMAS (UNIMAS Entrepreneurship Centre - UEC).Dalam sesi yang cukup interaktif tersebut, beliau telah berkongsi maklumat berharga mengenai laluan kemasukan ke UNIMAS, syarat-syarat kelayakan serta keunikan program yang ditawarkan oleh UNIMAS. Beliau turut menyentuh tentang kepentingan persediaan mental dan akademik bagi pelajar lepasan sekolah menengah sebelum melangkah ke alam universiti.
Selain sesi taklimat yang padat dengan informasi, pelajar SMK Lingga turut dibawa melawat di dalam Perpustakaan Tun Abdul Rahman Ya'kub (PeTARY).
โSepanjang sesi lawatan, pelajar sangat teruja dan kagum apabila dapat melihat secara dekat pusat sumber kebanggaan warga UNIMAS. Dapat meneroka ruang pembelajaran (study space) yang sangat selesa, moden dan kondusif. Melihat keluasan fasiliti perpustakaan dan koleksi bahan rujukan yang komprehensif.
โPengalaman berharga menyusuri ruang PeTARY ini pastinya mencetuskan semangat dan motivasi baharu buat para pelajar.
#๐๐๐๐๐๐