18/08/2026
🌿 Ekspedisi Saintifik Hutan Bangi UKM 2026 | 17–21 Ogos 2026
Majlis Perasmian Ekspedisi Saintifik Hutan Bangi UKM 2026 telah berlangsung dengan jayanya pada 17 Ogos 2026 di Kompleks Rumah Tumbuhan, Fakulti Sains dan Teknologi (FST), UKM. Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Dekan FST, UKM, Prof. Ts. Dr. Faizal Mohamed.
Ekspedisi ini dipengerusikan oleh Dr. Ahmad Fitri Zohari, selaku Penyelaras Hutan Bangi UKM. Turut hadir ialah Prof. Dr. Salmah Yaakop, Timbalan Dekan Penyelidikan dan Inovasi FST; Prof. Dr. Noraini Talip, Ketua Taman Botani Bangi; Prof. Sr. Ts. Gs. Dr. Khairul Nizam Abdul Maulud, Timbalan Pengarah Pusat Strategi UKM; serta wakil daripada Penerbit UKM.
Berlangsung dari 17 hingga 21 Ogos 2026, ekspedisi yang mengetengahkan tema “Menelusuri Khazanah Kepelbagaian Biologi Hutan Bandar” ini menghimpunkan sekitar 170 orang peserta, merangkumi penyelidik, urus setia dan tetamu jemputan daripada pelbagai institusi serta agensi. UKM mencatatkan penyertaan terbesar, diikuti oleh UPM, UiTM, Universiti Malaya, UTHM, Taman Botani Putrajaya, EcoExplorers Malaysia, serta beberapa institusi pengajian tinggi, institusi penyelidikan dan agensi kerajaan yang lain.
Ekspedisi ini turut menjadi antara aktiviti utama yang dilaksanakan menerusi Dana Ecological Fiscal Transfer (EFT) daripada Perbendaharaan Negeri Selangor yang diperoleh oleh Taman Botani Bangi bagi menyokong usaha penyelidikan, pemuliharaan dan kelestarian sumber biodiversiti.
Penganjuran ekspedisi ini menjadi wadah penting dalam usaha meneroka dan mendokumentasikan khazanah biodiversiti Hutan Bangi UKM, sekali gus memperkukuh jaringan kerjasama penyelidikan, pemuliharaan dan perkongsian ilmu antara institusi pengajian tinggi, institusi penyelidikan, agensi kerajaan serta rakan strategik.
Lebih signifikan, ekspedisi tahun 2026 ini merupakan penganjuran kali kedua selepas ekspedisi pertama pada tahun 2011, sekali gus meneruskan usaha pendokumentasian khazanah semula jadi Hutan Bangi UKM secara lebih menyeluruh dan bersepadu.
Penganjuran ini turut mendukung Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), khususnya SDG 14: Hidupan di Bawah Air, SDG 15: Hidupan di Darat dan SDG 17: Perkongsian untuk Matlamat, menerusi penyelidikan biodiversiti, pemuliharaan ekosistem serta pengukuhan jaringan kerjasama strategik antara universiti, institusi penyelidikan, agensi kerajaan dan komuniti.
Semoga keseluruhan aktiviti sepanjang ekspedisi ini berjalan lancar dan membuahkan dapatan penyelidikan yang bernilai, seterusnya menyumbang kepada pemuliharaan biodiversiti dan kelestarian khazanah hutan bandar untuk generasi akan datang. 🌱🌳