Maahad Tahfiz Wattalaqqi

Call Directions Website Contact the university

Maahad Tahfiz Wattalaqqi al-quran dan hadis panduan hidup

Diasaskan sejak 1991 oleh Allahyarham Ustaz Haji Khalid bin Abdul Rahman dengan sumbangan masyarakat

No pendaftaran :
JAIPK/SMAR/KK/98.00
JAIPK/TAHFIZ/KK/98.00 (BARU)

Kod JAKIM : AZG4001

WHATSAPP 019-4606485 (UST KHAIRUL FAIZIN BIN KHALID)

๐‘บ๐‘ฌ๐‘ซ๐‘ฌ๐‘ฒ๐‘จ๐‘ฏ ๐‘บ๐‘ผ๐‘ฉ๐‘ผ๐‘ฏ - Tabung Pendidikan HuffazRasulullah ๏ทบ bersabda:"๐˜’๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜จ๐˜ช, ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต ๐˜บ๐˜ข...
22/10/2026

๐‘บ๐‘ฌ๐‘ซ๐‘ฌ๐‘ฒ๐‘จ๐‘ฏ ๐‘บ๐‘ผ๐‘ฉ๐‘ผ๐‘ฏ - Tabung Pendidikan Huffaz

Rasulullah ๏ทบ bersabda:
"๐˜’๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜จ๐˜ช, ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ต ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ข: โ€˜๐˜ ๐˜ข ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ, ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ง๐˜ข๐˜ฌ.โ€™"
(HR Bukhari & Muslim)

๐Ÿ’– Mulakan hari anda dengan sedekah subuh!
Semoga Allah melimpahkan keberkatan dalam rezeki dan kehidupan anda.

๐ŸŒŸ ๐๐ž๐ซ๐š๐ง๐š๐ง ๐ˆ๐ง๐ฌ๐ญ๐ข๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ข ๐Š๐š๐ฆ๐ข ๐ฌ๐ž๐›๐š๐ ๐š๐ข ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐š๐ญ ๐ค๐จ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐ญ๐ข :
๐Ÿก Asrama Tahfiz Sepenuh Masa
๐Ÿก Tahfiz Cilik (Kelas Al-Quran Malam)
๐Ÿก Surau Komuniti Kampung
๐Ÿก Sekolah KAFA & PASTI

๐Ÿคฒ ๐’๐ฎ๐ฆ๐›๐š๐ง๐ ๐š๐ง ๐š๐ง๐๐š ๐š๐ค๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐ฆ๐›๐š๐ง๐ญ๐ฎ:
โœ”๏ธ Tajaan yuran anak yatim & asnaf
โœ”๏ธ Operasi harian sekolah
โœ”๏ธ Penyediaan makanan pelajar
โœ”๏ธ Penyelenggaraan bangunan

๐Ÿ“Œ Salurkan Sedekah Subuh Anda ke:
Nama Akaun: Maahad Tahfiz Wattalaqqi
No Akaun: 558097053033 (Maybank)
Rujukan: Sedekah Subuh

๐Ÿ‘‰ Klik untuk infaq sekarang:
https://almarbawi.com/infaq-sumbangan/

๐Ÿ’Ž ๐ด๐‘ฆ๐‘ขโ„Ž! ๐‘€๐‘ข๐‘™๐‘Ž๐‘˜๐‘Ž๐‘› ๐‘๐‘Ž๐‘”๐‘– ๐‘‘๐‘’๐‘›๐‘”๐‘Ž๐‘› ๐‘Ž๐‘š๐‘Ž๐‘™, ๐‘š๐‘œ๐‘”๐‘Ž ๐‘‘๐‘– ๐ด๐‘˜โ„Ž๐‘–๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ก ๐‘š๐‘’๐‘›๐‘—๐‘Ž๐‘‘๐‘– ๐ต๐‘’๐‘˜๐‘Ž๐‘™ . ๐ŸŒธ

๐Ÿ“ข MOHON SUMBANGAN MEMBAIKI KEROSAKAN VAN SEKOLAH MAAHAD ๐ŸšAssalamualaikum w.b.t.Pihak maahad memohon sumbangan ikhlas bag...
21/10/2026

๐Ÿ“ข MOHON SUMBANGAN MEMBAIKI KEROSAKAN VAN SEKOLAH MAAHAD ๐Ÿš

Assalamualaikum w.b.t.
Pihak maahad memohon sumbangan ikhlas bagi menampung kos membaiki kerosakan van sekolah yang digunakan untuk kegunaan pelajar dan urusan pentadbiran maahad.

๐Ÿ’ฐ Anggaran kos: RM2,000 โ€“ RM2,500

๐Ÿ“ž Untuk sumbangan dan maklumat lanjut: 05-777 7428 / 019-460 6485

Semoga sumbangan ikhlas tuan/puan menjadi amal jariah dan mendapat ganjaran daripada Allah SWT. ๐Ÿคฒ

Terima kasih atas keprihatinan dan sumbangan anda.

"๐Š๐ข๐ญ๐š ๐ญ๐š๐ค ๐๐š๐ฉ๐š๐ญ ๐ญ๐ž๐ง๐ญ๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐ฌ๐ž๐ฅ๐ฎ๐ซ๐ฎ๐ก ๐ฆ๐š๐ฌ๐š ๐๐ž๐ฉ๐š๐ง ๐š๐ง๐š๐ค. ๐“๐š๐ฉ๐ข ๐ก๐š๐ซ๐ข ๐ข๐ง๐ข, ๐ค๐ข๐ญ๐š ๐›๐จ๐ฅ๐ž๐ก ๐ฆ๐ž๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ก ๐๐ข๐๐ข๐ค๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ฆ๐š๐ก๐ฎ ๐๐ข๐ฎ๐ฌ๐š๐ก๐š๐ค๐š๐ง ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฎ๐ค๐ง๐ฒ...
16/10/2026

"๐Š๐ข๐ญ๐š ๐ญ๐š๐ค ๐๐š๐ฉ๐š๐ญ ๐ญ๐ž๐ง๐ญ๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐ฌ๐ž๐ฅ๐ฎ๐ซ๐ฎ๐ก ๐ฆ๐š๐ฌ๐š ๐๐ž๐ฉ๐š๐ง ๐š๐ง๐š๐ค. ๐“๐š๐ฉ๐ข ๐ก๐š๐ซ๐ข ๐ข๐ง๐ข, ๐ค๐ข๐ญ๐š ๐›๐จ๐ฅ๐ž๐ก ๐ฆ๐ž๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ก ๐๐ข๐๐ข๐ค๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ฆ๐š๐ก๐ฎ ๐๐ข๐ฎ๐ฌ๐š๐ก๐š๐ค๐š๐ง ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฎ๐ค๐ง๐ฒ๐š."

Sebagai mak ayah, kita mahu anak membesar dengan pegangan agama. Kita berharap dia dekat dengan Al-Quran, mengenal tanggungjawab dan membawa ilmu yang bermanfaat dalam hidupnya.

Harapan itu membuat kita mula mencari tempat pengajian. Kita teliti apa yang dia akan belajar, bagaimana rutin hariannya dan berapa perbelanjaan yang perlu disediakan.

Bagi keluarga yang sedang mempertimbangkan ๐ฉ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฃ๐ข๐š๐ง ๐ญ๐š๐ก๐Ÿ๐ข๐ณ, ๐Œ๐š๐š๐ก๐š๐ ๐“๐š๐ก๐Ÿ๐ข๐ณ ๐–๐š๐ญ๐ญ๐š๐ฅ๐š๐ช๐ช๐ข (๐Œ๐“๐“), ๐‹๐ฎ๐›๐ฎ๐ค ๐Œ๐ž๐ซ๐›๐š๐ฎ, ๐Š๐ฎ๐š๐ฅ๐š ๐Š๐š๐ง๐ ๐ฌ๐š๐ซ ๐ฆ๐ž๐ฆ๐›๐ฎ๐ค๐š ๐ฉ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฆ๐›๐ข๐ฅ๐š๐ง ๐ฌ๐ž๐ฌ๐ข ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ• untuk pelajar lelaki dan perempuan berumur 10โ€“16 tahun.

๐๐„๐๐†๐€๐‰๐ˆ๐€๐ ๐ƒ๐ˆ ๐Œ๐“๐“

โ€ข Hafazan Al-Quran dan Hadis
โ€ข Kurikulum Azhariah JAIPk
โ€ข Pengajian Turath & karya Syeikh Idris al-Marbawi
โ€ข Fast Track SPM

๐˜๐”๐‘๐€๐ ๐๐”๐‹๐€๐๐€๐

Yuran bulanan RM230. Hubungi pentadbiran untuk penjelasan pecahan yuran dan bayaran kemasukan.

๐“๐€๐‰๐€๐€๐ ๐€๐๐€๐Š ๐˜๐€๐“๐ˆ๐Œ

Tajaan khas turut ditawarkan kepada 10 orang anak yatim terpilih. Syarat dan proses pemilihan boleh ditanya kepada pentadbiran.

Setiap keluarga ada pertimbangan sendiri. Kenali dahulu pengajian di MTT sebelum membuat keputusan.

๐๐„๐‘๐“๐€๐๐˜๐€๐€๐ & ๐๐„๐‘๐Œ๐Ž๐‡๐Ž๐๐€๐

WhatsApp pentadbiran MTT:
https://wa.me/60108448447

Hantar mesej:
"Saya sedang mencari pengajian tahfiz untuk anak berumur ___ tahun. Boleh terangkan tentang MTT?"

Kemasukan tertakluk kepada temuduga dan kekosongan.

16/10/2026

โ€œ๐€๐ง๐š๐ค ๐๐š๐ก ๐ฆ๐š๐ค๐ข๐ง ๐›๐ž๐ฌ๐š๐ซ. ๐‹๐ž๐ฉ๐š๐ฌ ๐ข๐ง๐ข, ๐ค๐ž ๐ฆ๐š๐ง๐š ๐š๐ซ๐š๐ก ๐ฉ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฃ๐ข๐š๐ง๐ง๐ฒ๐š?โ€

Mak ayah mahu anak ada pegangan agama, tahu menjaga diri dan mempunyai peluang untuk meneruskan pelajaran. Dalam masa yang sama, anak juga perlukan ruang untuk belajar, membina keyakinan dan mengenal potensi dirinya.

Memilih tempat pengajian bukan keputusan kecil. Sebab itu, kenali dahulu apa yang anak akan belajar dan laluan yang boleh diterokainya.

๐ƒ๐ข ๐Œ๐š๐š๐ก๐š๐ ๐“๐š๐ก๐Ÿ๐ข๐ณ ๐–๐š๐ญ๐ญ๐š๐ฅ๐š๐ช๐ช๐ข (๐Œ๐“๐“), ๐‹๐ฎ๐›๐ฎ๐ค ๐Œ๐ž๐ซ๐›๐š๐ฎ, ๐Š๐ฎ๐š๐ฅ๐š ๐Š๐š๐ง๐ ๐ฌ๐š๐ซ, pengajian merangkumi:

๐๐„๐๐†๐€๐‰๐ˆ๐€๐ ๐ƒ๐ˆ ๐Œ๐“๐“

โ€ข Hafazan Al-Quran dan Hadis
โ€ข Kurikulum Azhariah JAIPk
โ€ข Pengajian Turath & karya Syeikh Idris al-Marbawi
โ€ข Fast Track SPM

Usaha mendidik anak bermula dalam keluarga, dan manfaatnya sampai kepada masyarakat. Kita sama-sama mengharapkan generasi yang berilmu, berakhlak serta mampu membawa kebaikan kepada orang sekeliling.

๐Š๐„๐Œ๐€๐’๐”๐Š๐€๐ ๐’๐„๐’๐ˆ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ•

Pengambilan sesi 2027 dibuka untuk pelajar lelaki dan perempuan berumur 10โ€“16 tahun.

๐“๐€๐‰๐€๐€๐ ๐€๐๐€๐Š ๐˜๐€๐“๐ˆ๐Œ

Tajaan khas turut ditawarkan kepada 10 orang anak yatim terpilih. Syarat dan proses pemilihan boleh ditanya kepada pentadbiran.

Kemasukan tertakluk kepada temuduga dan kekosongan. Laluan Fast Track SPM tertakluk kepada kelayakan.

Mak ayah yang sedang mempertimbangkan pengajian untuk anak boleh mulakan dengan bertanya tentang program, yuran dan proses permohonan. Kenali dahulu sebelum membuat keputusan.

๐๐„๐‘๐“๐€๐๐˜๐€๐€๐ & ๐๐„๐‘๐Œ๐Ž๐‡๐Ž๐๐€๐

WhatsApp pentadbiran MTT:
https://wa.me/60108448447

Hantar mesej:
โ€œSaya berminat dengan kemasukan MTT 2027. Anak saya berumur ___ tahun.โ€

Jika ada keluarga atau kenalan yang sedang mencari tempat pengajian untuk anak, kongsikan video ini kepada mereka.

Address

Kampung Tersusun Lubuk Merbau
Kuala Kangsar
33010

Opening Hours

Monday 08:00 - 12:30
14:00 - 16:00
Tuesday 08:00 - 12:30
14:00 - 16:00
Wednesday 08:00 - 12:30
14:00 - 16:00
Thursday 08:00 - 12:30
14:00 - 16:00
Friday 08:00 - 12:30
14:00 - 16:00

Telephone

+6057777428

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Maahad Tahfiz Wattalaqqi posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The University

Send a message to Maahad Tahfiz Wattalaqqi:

Shortcuts

Share