17/08/2026
π¨β¨ KURSUS ASAS CANVA π»π±
π
16 Ogos 2026 (Ahad)
π Kolej Komuniti Kuantan
π©βπ« Tenaga Pengajar
Pn. Fazlin binti Mohd Hairi
π Urusetia
Pn. Maziatun binti Mohammad Mazlan
π₯ Peserta
Pelajar Maahad Tahfiz Muhammadi Kuantan
π€ Bilangan Peserta
30 orang
π€ Inisiatif & Seliaan
Perwakilan Pelajar Politeknik Muadzam Shah, Pahang
π’ Kursus Asas Canva telah berlangsung dengan jayanya!
Kursus ini telah menghimpunkan seramai 30 orang pelajar Maahad Tahfiz Muhammadi Kuantan bagi memberikan pendedahan kepada peserta mengenai asas penggunaan Canva sebagai platform reka bentuk grafik yang mudah, kreatif dan mesra pengguna.
Sepanjang kursus, peserta didedahkan dengan:
βοΈ Pengenalan kepada Canva dan fungsi asasnya
βοΈ Teknik menghasilkan reka bentuk yang menarik dan kreatif
βοΈ Penggunaan templat, elemen, teks dan grafik
βοΈ Penghasilan poster, bahan promosi dan kandungan digital
βοΈ Teknik asas mengolah dan memperkemas reka bentuk
βοΈ Penggunaan Canva dalam tugasan pembelajaran dan aktiviti harian
π― Penganjuran kursus ini bertujuan meningkatkan kemahiran digital dan kreativiti peserta melalui penggunaan Canva, di samping memberi peluang kepada pelajar meneroka teknologi digital sebagai medium menghasilkan kandungan yang lebih menarik, kreatif dan berkesan.
Kursus ini merupakan inisiatif dan di bawah seliaan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar Politeknik Muadzam Shah, Pahang sebagai salah satu usaha memperkasakan kemahiran digital dalam kalangan pelajar.
π Terima kasih kepada semua peserta, tenaga pengajar, urusetia serta pihak yang terlibat dalam menjayakan Kursus Asas Canva ini. Semoga ilmu dan kemahiran yang diperoleh dapat dimanfaatkan dalam pembelajaran serta aktiviti seharian. ππ¨
π’ Maklumat kursus pendek terkini:
https://t.me/pshkkkuantan