12/05/2026
LAWATAN PENANDA ARAS CDIO KE SINGAPORE POLYTECHNIC
8 Mei 2026 – Satu lawatan penanda aras telah diadakan ke School of Electrical and Electronic Engineering, Singapore Polytechnic.
Delegasi dari Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA) (PSA) yang diketuai oleh Ts. Norazlina Jaafar , Ketua Jabatan Kejuruteraan Elektrik PSA , Dr. Nurul Maisarah Kamarudin, Penyelaras CDIO PSA, En. Annas bin Alamshah, Ketua Program Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektronik Perubatan, Dr. Siti Anizah, Pn. Hainani Chik dan Pn. Nordiana Mohd. Nor telah disambut mesra oleh Dr. Boon Seng Chew, Penyelaras CDIO, School of Electrical and Electronic Engineering, Singapore Polytechnic.
Sesi lawatan dimulakan dengan sesi penerangan mengenai struktur sekolah tersebut serta pelaksanaan kerangka CDIO (Conceive-Design-Implement-Operate) dalam program pengajian yang ditawarkan. Sesi ini telah dikendalikan bersama oleh Dr. Boon Seng Chew dan Dr. Tan Kwee Teck, Deputy Director (Course Management) bagi School of Electrical and Electronic Engineering, serta turut disertai oleh pensyarah-pensyarah dari Singapore Polytechnic dan Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA).
Perkongsian yang disampaikan telah memberi pendedahan yang sangat bermanfaat mengenai amalan terbaik pelaksanaan CDIO di institusi tersebut.
Sesi perbincangan dua hala ini berlangsung dengan sangat bermakna, melibatkan perkongsian pengalaman antara kedua-dua institusi dalam usaha memperkukuh kualiti pendidikan teknikal dan kejuruteraan.
Selain itu, delegasi PSA turut dibawa melawat ke SP-JP Advanced Robotics Laboratory dan Biomedical Laboratory bagi melihat sendiri kemudahan serta pelaksanaan aktiviti pembelajaran berasaskan teknologi terkini.
Lawatan ini diharap dapat memperkukuh jaringan kerjasama strategik serta memberi nilai tambah dalam penambahbaikan pelaksanaan CDIO di PSA.